Ingredienser:
Sockerkaksbotten:
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 0.75 dl potatismjöl
- 1.5 tsk bakpulver
Fyllning 1 (vaniljkräm):
- 2 dl mjölk
- 5 msk marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm)
Fyllning 2:
- 3 dl jordgubbar mosade eller skivade
- ev. lite jordgubbssylt
- 2 dl vispgrädde
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 0.5 liter jordgubbar
- ev. flagad choklad
Utrustning du behöver:
- elvisp
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 26 cm i diameter
Gör så här:
Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.
Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)
Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen.
Lägg på nästa botten. Fördela jordgubbarna jämnt och bred eventuellt över lite jordgubbssylt. Vispa grädden och bred på den.
Lägg på nästa botten. Bred runtom på sidorna och resten ovanpå.
Skölj jordgubbar och ta bort det gröna. Låt jordgubbarna torka på papper. Fördela dem ovanpå tårtan. Strö eventuellt över flagad choklad. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.
No comments:
Post a Comment